Vremea rea în toată țara! Cod galben de vânt și cod roșu de inundații

0

Vremea a fost tot mai rea încă de marți. Vântul a suflat cu mare putere și a provocat o mulțime de pagube și se pare că lucrurile continuă să se înrăutățească. Meteorologii ANM au emis o avertizare de vreme rea, vijelii și inundații. Mai multe zone sunt afectate de aceste fenomene extreme.

Cod galben de vijelii
Vremea rea continuă și azi în România. Marți, 18 mai, vântul a provocat o mulțime de probleme. Mulți copaci au fost doborâți de rafale și au căzut peste mașini, peste animale, provocând o mulțime de pagube. Pompierii au intervenit la îndepărtarea copacilor și au fost mereu pe poziții.

Meteorologii ANM au emis miercuri dimineaţă, 19 mai, mai multe alerte cod galben de vânt puternic valabile în următoarele ore în judeţele Botoşani, Iaşi, Vaslui, Caraş-Severin, Hunedoara, Gorj, Vâlcea, Argeş, Prahova, Dâmboviţa și Buzău. Vremea continuă să fie urâtă și chiar și spre seară se va menține la fel de capricioasă.

Potrivit ANM, între orele 8.00 şi 14.00, în localităţi din judeţele Botoşani, Iaşi şi Vaslui se vor semnala intensificări ale vântului cu viteze la rafală de 55 – 65 km/h. Vremea a fost ciudată și aici încă de luni seara, de când a început vântul.

De asemenea, până la ora 9.00, în zonele mai înalte, respectiv la peste 1.800 de metri altitudine, în județele Caraş-Severin, Hunedoara, Gorj şi Vâlcea, vântul va avea intensificări la rafale de peste 90 – 100 km/h. Posibilitatea ca vremea rea să persiste spre seară este foarte mare.

În zona de munte a judeţelor Argeş, Prahova şi Dâmboviţa se vor semnala intensificări temporare ale vântului cu rafale de 110 – 120 km/h în această dimineață. Potrivit ANM, și localitățile din judeţul Buzău sunt vizate de vântul puternic, care va avea viteze de peste 90 – 100 km/h..

Cod roșu de inundații
Inundațiile ne dau bătăi mari de cap. În tot județul Bihor a fost emis, încă de marți, un cod roșu de inundații. Cantitățile mari de apă au rupt diguri şi multe drumuri au fost ditruse de viitură. Pompierii au fost în continuu pregătiți să acționeze în caz de nevoie. Mulți oameni au avut nevoie de ajutor, precum și animale la un pas de înec.

În judeţul Bihor, s-au acumulat peste 150 de l de apă pe mp. Localnicii sunt uimiți de fenomenele pe carele văd și spun că nu s-a mai întâmplat asta de 26 ani. Zeci de familii au rămas izolate şi în Alba din cauza inundațiilor.

Leave A Reply

Your email address will not be published.