A murit Ileana Vulpescu! Scriitoarea împlinea 89 de ani pe 21 mai

0

România a fost lovită de o nouă tragedie, după ce multe genii și persoane importante au plecat dintre noi. Astăzi, Ileana Vulpescu, celebra scriitoarea și traducătoare, a murit la aproape 89 de ani. Celebra prozatoare urma să împlinească venerabila vârstă pe data de 21 mai.

Ileana Vulpescu a plecat dintre noi
Scriitoarea Ileana Vulpescu a murit miercuri, la vârsta de aproape 89 de ani. Tristul anunț a fost făcut de scriitorul Radu F. Alexandru, pe pagina sa de Facebook, printr-un mesaj extrem de emoționant.

În 2012 a murit soțul său, Romulus Vulpescu, la doar o lună după ce și-a înmormântat unicul copil. El a murit în sărăcie și a fost foarte compătimit atunci, deși toată lumea uitase de el și de tot ce a făcut pentru cultura românească.

Și-a început activitatea profesională ca documentaristă, apoi, ca cercetător științific la Institutul de Lingvistică al Academiei Române, Sectorul lexicografie și lexicologie (1959-1975), colaborând la redactarea lucrărilor ”Dicționarul limbii române” și ”Dicționarul explicativ al limbii române”. Ea a scris proză, teatru și a făcut traduceri din franceză, engleză.

Romanul care a consacrat-o a fost ”Arta conversației”, publicat în 1980, care i-a adus mare succes și a reușit să ajungă best-seller înainte de 1989. Cărțile sale au fost traduce în mai multe limbi, precum slovacă, italiană, franceză.

Din anul 1972, Ileana Vulpescu era membră a Uniunii Scriitorilor din România.

Pe 9 mai 2017, președintele României, Klaus Iohannis, a oferit Ordinul Național “Steaua României” în grad de Cavaler scriitoarei Ileana Vulpescu, pentru “contribuția la creșterea valorii literaturii române contemporane.”

Decorarea a fost făcută la propunerea Ministrului Culturii și Identității Naționale de atunci, domnul Ionuț Vulpescu.

În 1991, întreaga activitate literară i-a fost încununată cu Premiul „România Mare”. Ileana Vulpescu a primit, în data de 23 octombrie 2015, din partea Fundației Dignitas un premiu și Trofeul Fundației Dignitas pentru Excelență -2015, conceput de artistul plastic Mircea Nechita. Tot în 2015, ea a fost declarată cetățean de onoare al Craiovei, pentru meritul său la dezvoltarea culturii românești.

Leave A Reply

Your email address will not be published.